vrijdag 16 juni: thee ceremonie

Via contacten van een van onze medewerkers hebben we Herman Soshu Somsen (van Japans thee-instituut Urasenke) bereid gevonden om tegen een schappelijk tarief deze ceremonie te komen uitvoeren.

De groene poeder thee, matcha genaamd, die gebruikt wordt tijdens een theeceremonie is in de 12e eeuw in Japan geïntroduceerd door Zen monniken bij terugkeer van hun studie in China. Zij gebruikten de thee als geneesmiddel en als een stimulerend middel voor hun meditatie. Vanuit deze praktische toepassing zijn in Japan de vormen ontwikkeld die grote invloed op de Japanse cultuur hebben gehad.
Daar komt bij dat de beroemde Japanse theemeester Sen Rikyu (1522-1591) in de 16e eeuw de theeceremonie tot een manier van leven heeft gemaakt. In zijn tijd was hij een leidende persoonlijkheid in kunst en politiek. Zijn ideeën vormen nog steeds de grondslag van goede smaak in ambacht en kunst in Japan.

De door Urasenke gestationeerde theeleraar, Herman Soshu Somsen, geeft vier dagen in de week theelessen in de Netherlands Liaison theekamer. Hij heeft drie jaar gestudeerd aan het Urasenke hoofdkantoor in Kyoto, en is daar opgeleid tot theeleraar. Samen met zijn assistente Kirstin, geeft hij thee-lessen, verzorgt thee demonstraties en lezingen door het land, en leidt hij het kantoor van Urasenke in Nederland.

De ceremonie vindt plaats in de yogazaal boven de boekwinkel. U wordt verzocht schoenen uit te doen, of plastic slofjes aan te doen (deze zijn beschikbaar).

Aanvang 20:00 uur – inloop vanaf 19:30 uur – toegang € 10
Aanmelden is zeer gewenst met het oog op inrichting van de zaal.