Warm van kleur en abstract als de liefde zelf

William Stoner wordt in 1891 geboren als enig kind van een bitter arm boeren echtpaar in Missouri en kent een jeugd van zwijgen en hard werken. Toch mag hij van zijn vader naar de Landbouw Hogeschool om daar te leren hoe hij het gezin zou kunnen verheffen uit de armoede met zijn nieuw te vergaren kennis. Het loopt anders, William ontdekt de liefde voor de literatuur en keert niet weer terug.

Voor mij gaat dit boek over vele soorten liefde: liefde op het eerste gezicht,conventionele liefde, cerebrale liefde, maatschappelijk verantwoorde liefde, moreel verwerpelijke liefde, onvoorwaardelijke liefde, wederkerige liefde. Voor een boek waarvan de cover een stroef en droef drama doet vermoeden is ‘Stoner’ een onverwachte openbaring over hoe verlegen, oprechte mensen zich verhouden tot elkaar en de maatschappij. Prachtig en innig geschreven proza dat blijft verbazen tot het einde.

Om nog even op de cover terug te komen, ik vind de Engelse versie het verhaal veel meer recht doen, warm van kleur en abstract van compositie, als de liefde zelf.

Stoner – John Williams
uitgeverij Durch Media Uitgevers – € 19,95 

(Marlèn)