Westwaarts met de nacht – B. Markham

In de laatste hete maand van deze zomer las ik de memoires van Beryl Markham (1902-1986), een vrouw waar ik nog nooit van gehoord had, maar de coverfoto van haar met een vliegenierskap- en bril stoer bovenop haar hoofd geschoven intrigeerde me zodanig dat ik meteen de achterflaptekst wilde lezen en daarna het hele boek.

333 Pagina’s lang werd ik betoverd door haar onderkoelde, ongelofelijk beeldrijke proza dat me haar leven in Brits-Oost-Afrika in zoog. Al jong werd ze verzorger en trainer van renpaarden, later luchtvaartpionier en vloog ze als eerste persoon solo over de Atlantische oceaan van Engeland naar Nova Scotia in Canada.

Maar laat ik beginnen bij het begin: als 4-jarige verhuist ze samen met haar ouders naar Njoro in het huidige Kenia, waar haar vader van de grond af een boerderij opbouwt en Beryl voornamelijk voor zichzelf moet zorgen aangezien moeders het ruige leven meteen al voor gezien houdt en spoorslags terugkeert naar Engeland. Markham verspilt er geen woord aan en vertelt alleen over hoe ze meteen Swahili leerde en blootsvoets met de lokale stammen op jacht ging zodra ze hard genoeg kon rennen.

Van jongs af aan krijgt ze serieuze taken van haar vader toebedeeld op de boerderij, zoals de renpaarden verzorgen, inrijden en later ook trainen voor races. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat draait haar leven om beesten en de natuur. Voor wat warmte en gezelligheid moet ze bij de buurvrouw zijn, maar die ziet ze niet al te vaak aangezien die 300 km. verderop woont.

Het is een prachtig beschreven avontuurlijk leven met adembenemende beschrijvingen van het Afrika van toen. Emoties en intieme relaties komen niet aan bod, wonderlijk hechte vriendschappen des te meer. Het was een bijzonder mens, een soort vrouwelijke Biggles, maar dan … anders.

Pas toen ik het boek uit had heb ik het voorwoord gelezen en daar was ik blij om, de informatie die daar in staat had me gestoord in het onvoorwaardelijk volgen van het verhaal van Beryl Markham zelf. Ook wat ik op internet heb gevonden heb ik uiteindelijk amper gelezen, niets kan op tegen de memoires van de dame zelf!

Westwaarts met de nachtBeryl Markham
Uitgevrij Arbeiderspers – prijs € 24,99

(recensie door Marlèn)