Wij Leugenaars – E. Lockhart

Cadence Sinclair Eastman is bijna 18 jaar als ze over de voorgaande jaren uit haar leven vertelt.

Ze is het oudste kleinkind van haar grootouders Harris Sinclair en zijn vrouw Tipper, die drie dochters hebben. De grootouders zijn heel erg rijk en heel erg trots op wie ze zijn. Blank, lang, slank en rijk. De familie heeft een eigen eiland vlak voor de kust van Massachusetts waar alle familieleden de zomers doorbrengen.

Cadensen (Cady), Mirren en Johnny, neef en nichten van elkaar zijn even oud en trekken iedere zomer met elkaar op. Als ze acht zijn komt Gat erbij, een neefje van de vriend van Johnny’s moeder. Vanaf dat moment vormen ze een viertal.

Vlak voor de zomer dat ze vijftien zijn verlaat Cady’s vader zijn gezin en overlijdt oma Tipper. Er verschijnen barsten in het perfecte plaatje van de familie. De dochters maken ruzie over de erfenis, drinken teveel en opa Harris speelt ze tegenover elkaar uit. Ook bekijkt opa met argusogen de ontluikende verliefdheid tussen Cady, als oudste kleinkind zijn oogappeltje, en Gat die met zijn Indische afkomst een donkere huid heeft.

De rijkdom heeft een prijs; iedereen wordt geacht zich aan de familiecodes te houden. Opa’s wil is wet, hij heeft het geld, hij heeft de macht. Zijn dochters dansen naar zijn pijpen. De jongere generatie is echter niet van plan daaraan mee te doen en dat blijft niet zonder gevolgen…

Het verhaal begint twee jaar na de zomer dat ze vijftien waren, Cady is niet meer het blonde, sterke, veelbelovende meisje dat ze was. Ze is ziekelijk, zwak. Ze weet niet meer wat er die zomer gebeurd is, toen ze vijftien waren. Ze heeft een ongeluk gehad maar ze weet niet hoe en wat.

Beste lezer, stap samen met Cady op de boot die je naar Beechwood , hun eiland, brengt om er daar achter te komen wat er allemaal gebeurd is en daar de familie Sinclair te ontmoeten met wie het niet goed afliep, of toch wel?

Wij Leugenaars – E. Lockhart
uitgeverij De Fontein – € 10,00 – young adult (13+)

(recensie door Elly)