Wij – D. Nicholls

Er zijn een paar kosmische wetten waar, als je ze vaak genoeg hebt meegemaakt, een toch steeds weer onverwachte onvermijdelijkheid van lijkt uit te gaan. Hier volgen er een paar. Natuurlijk gaat de liefde ons redden. Maar nooit op de manier de we verwachten. Of op het moment dat we het ’t meest nodig hebben. En: voordat het beter kan gaan, moet het eerst nog een stuk slechter gaan.
Dat ondervindt Douglas Petersen als zijn vrouw hem midden in de nacht wakker maakt met de mededeling dat ze overweegt om van hem te scheiden. De arme Douglas dacht in eerste instantie nog dat ze bang was dat er werd ingebroken. Wat aangeeft hoe naief vertrouwend hij was op een liefde die, natuurlijk, voor altijd zou zijn.
Na de zomer valt de definitieve beslissing. Eerst gaan ze nog, met hun achttienjarige zoon, een Grand Tour doen, een reis langs verscheidene culturele hoofdsteden van Europa.
De brave, traditioneel/sentimentele, licht autistische en goedbedoelend neurotische Douglas ziet hierin een kans om de liefde van zijn vrouw terug te winnen, en het respect van zijn zoon.
In 180 korte hoofdstukken volgen we het drietal op hun tocht, en leren we via flashbacks het liefdesverhaal van Douglas en zijn vrouw kennen.
Met plaatsvervangende schaamte horen we de ingestudeerde informatieve verhalen van Douglas over de kunstwerken, voelen we de liefde voor zijn vrouw mee, zijn wanhoop over zijn zoon, zien we zijn onhandige gestuntel, hoe hij zich door Europa heen klunst en filosofeert, hopend op een doorbraak of een inzicht dat zijn huwelijk kan redden en zijn vaderschap nieuwe glans kan geven. Arme man.
Toch is het boek, door de lichte toon, nergens larmoyant.
Dit alles wordt verteld op een typisch Engelse licht onderkoelde manier, vol ironie, zelfspot, en minstens drie kostelijke grappen per bladzijde. Het levert een verhaal op dat zowel groots is als intiem, grappig en hartverscheurend.
David Nicholls was de scriptschrijver van de schandalig ondergewaardeerde BBC serie Cold Feet. En alle elementen die die serie zo onbetaalbaar maakten zijn terug te vinden in dit boek. Verlies en verlangen, weemoed, plezier, liefde, vriendschap, humor, zelfs slapstickelementen.
Ik kan me geen beter vakantieboek voorstellen. Als je het uit hebt, heb je vijf keer hardop gelachen en drie keer gehuild. Hoe moet je het nou beschrijven, een teder juweeltje, zo iets misschien.

Wij – David Nichols
uitgeverij Meulenhoff – prijs € 19,95
(recensie van Jean)