Winnaar Europese Literatuurprijs 2016

Sandro Veronesi ‘s boek Zeldzame aarden is de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2016 – een zeer terechte winnaar vinden wij.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt gesponsord door het LiraFonds en de De la Hanty de Lancey Foundation. Uit een groslijst van door veertien kwaliteitsboekhandels aangedragen titels bekroont de prijs de beste roman die in het voorgaande jaar uit een Europese taal in het Nederlands is vertaald. De auteur ontvang een bedrag van € 10.000, de vertaler een bedrag van € 5.000

Ook wij deden mee bij de beoordeling van de titels die in aanmerking kwamen, namelijk in 2015 verschenen titels van nog levende Europese auteurs van fictie.
Behalve Zeldzame aarden (Veronesi) kwamen op de shortlist Waar vier wegen samenkomen (Tommi Kinnunen), Misschien Esther (Katja Petrowskaja), Onderworpen (Michel Houellebecq) en De man die de taal van de slangen sprak (Andrus Kivirähk).

Op 20 mei ontvingen wij in de winkel 2 van de 5 vertalers van de 5 genomineerde werken – het was een buitengewoon interessante en geslaagde avond.

Volgend jaar weer, u hoort nog!