In ‘Huis in brand’ beschrijft Kamila Shamsie de ontmoeting tussen de upper- en middleclass van twee Brits-Pakistaanse families in Londen, de families Lone en Pasha. Karamat Lone heeft zich met spitse ellebogen opgewerkt tot een rechtlijnige, Britser dan Britse politicus en is pas minister van Binnenlandse zaken geworden. Hij resideert samen met zijn vrouw Terry en zoon Eamonn in een enorm, goed beveiligd huis in een lommerrijke buurt.
De familie Pasha woont in een drukke migrantenwijk en heeft een beladen achtergrond. De vader was een klaploper en een gokker zonder enige belangstelling voor zijn gezin. Hij ontvluchtte zijn verantwoordelijkheden na de geboorte van zijn drie kinderen en reisde naar Bosnië om mee te vechten met de moslims aldaar. Vervolgens trok hij verder als jihadi naar het Midden– Oosten en komt om. De moeder overlijdt niet veel later, waardoor de oudste dochter Isma de jonge tweeling Aneeka en Parvais verder moet opvoeden.
Ondanks alles gaat dat allemaal goed en als de tweeling 19 jaar is durft Isma een beurs aan te nemen voor een studie in de VS. Dan blijkt dat de vrijgevochten Aneeka zich daar prima in kan vinden, maar haar zoekende broer Parvais voelt zich voor de tweede keer in de steek gelaten, eerst door zijn vader en nu door zijn zus. Hierdoor wordt hij ontvankelijk voor de vaderlijke ronselaar Farooq, die hem in korte tijd klaar stoomt voor IS en doorstuurt naar Syrië, zijn zussen radeloos achterlatend.
De families krijgen met elkaar te maken als de niet al te slimme Eamonn Lone verliefd wordt op Aneeka. Er ontwikkelt zich een soort Griekse tragedie als vader Kamarat zich keihard opstelt in het politieke steekspel wanneer bekend wordt dat de geliefde van zijn zoon een broer heeft die zich in een IS kamp bevindt, maar als spijtoptant terug wil naar Engeland.
De schrijfster bouwt de spanning gestaag op en maakt razend goed invoelbaar hoe complex de situatie voor alle betrokkenen is. Mij raakte het verhaal enorm omdat dit de problematiek van het heden is: hoe om te gaan met de integratie van verschillende culturen in Europa, hoe menselijk en barmhartig te blijven en altijd te blijven zoeken naar oplossingen die de samenleving bestendigt en niet kapot maakt.
Ik vind het een heel knap en helder geschreven boek dat het waard is om door iedereen gelezen te worden.
Huis in brand – Kamila Shamsie
Uitgeverij Signatuur – prijs € 21,99
(recensie door Marlèn)