vrijdag 31 mei: filosofie en macht

Loek Schönbeck is filosoof en schrijver van het eerder verschenen boek ‘Oneerbiedige wijsbegeerte van het management’. 
Op het punt van verschijnen staat nu ‘Sprookjes van 1001 macht’, dat handelt over macht in een waaier aan betekenissen: macht van de taal, macht van mensen (op de werkvloer, tussen werkgever en werknemer) en over hoe moeilijk leiderschap kan zijn.

Het boek is in de winkel op een grote houten standaard in te zien, en is vormgegeven als ware het een boek uit de 13e eeuw – ook de houten standaard is ontworpen en gebouwd zoals te doen gebruikelijk in de 13e eeuw. 

De verschillende essays verwijzen naar elkaar waardoor een labyrinth van deels samenhangende inzichten ontstaat, een soort warenhuis met allemaal kamers. Je denkt dan al meteen aan hyperlinks om van het ene naar het andere essay te springen, en dat heeft Loek gedaan: er is een elektronische versie van dit boek gemaakt. Klik op deze link voor een kijkje op de site.

Deze versie wordt op de avond besproken en toegelicht; daarnaast is dit natuurlijk een voorbeeld van de extra mogelijkheden die e-boeken bieden. Om die reden ook interessant. 

Hoe lok je een manager uit zijn of haar tent uit zijn tent? Dat is nog niet eenvoudig. 
De taal heeft een fenomenaal arsenaal aan gebruiksvoorwerpen tot haar beschikking, waar iedereen zijn of haar slag mee kan slaan en voorstellingen van zaken een draai mee kan geven. Het gekke is dat er ook woorden zijn die een dergelijke draai weerstaan, woorden die zich niet laten corrumperen. Loek Schönbeck loodst u er in een wijsgerige zoektocht, in boekvorm maar ook als internetspel, doorheen. Nee, u loodst uzelf erdoorheen. Als u tenminste durft.

Jeroen Siebelink is schrijver, journalist en buurtbewoner, onlangs verscheen zijn ‘Voetbalgenen’, over topvoetballers en hun kinderen. Over het thema jeugd en voetbal verscheen eerder al ‘De Voetbalbelofte’ en ‘Allemaal Uitblinkers’.

Jeroen Siebelink kijkt met topvoetballers naar hun kind op het voetbalveld. Of dat nu een pupil of senior is, een amateur of prof – langs de lijn bij hun oogappel vallen deze vakmannen opeens niet meer terug op hun rijke ervaring aan de top. Ze zijn vader. Bijten ze hun tong af als ze het spel sneller doorzien dan hun kind? Of doen ze over de rug van hun kind hun loopbaan nog eens dunnetjes over? Voetbal en kinderen: een gevaarlijke mix van emoties.

Jeroen schrijft ook artikelen over bedrijfsleven en management, in dat kader zal hij met Loek het Sprookjesboek over macht bespreken; daarnaast gaat hij ook vertellen over zijn eigen werk.

Vrijdag 31 mei 20:30 u – toegang € 5
Aanmelden in de winkel of via e-mail