Zeer Fijne Boy – G. Reve

Dat was even wachten, maar eindelijk is er weer een brievenboek van volks- en huisvrouwenschrijver Gerard Reve. Dit keer zijn het de brieven aan televisiemaker Jef R. Rademakers, bekend en berucht van onder meer Veronica’s PinUp Club. En wat is het weer een feest! Heerlijk Reviaans geouwehoer op grote hoogte! Ook al zijn het maar negentien brieven, het is weer Reve op z’n best.

De brieven beginnen in 1986 als Reve samen met Rademakers werkt aan een vierdelige programmaserie over Mariaverering. Rademakers is dan eigenlijk al uitgekotst door de publieke omroep omdat hij het waagde zo’n onbenullig erotisch programma te maken. Maar Reve en Rademakers hebben een klik. Tijdens een autoreis van Reve’s geheime landgoed in Frankrijk naar Nederland, breekt het ijs tussen de twee en worden ze goede vrienden.

Reve blijkt niet alleen verstand te hebben van literatuur, maar weet heel goed wat een televisiecamera wel en niet kan laten zien. Hilarisch zijn de brieven waar hij aangeeft hoe in beeld gebracht wil worden: “Ik zoude er iets jonger uit willen zien. Twintig jaar minder, of desnoods achttien eraf. Ik ben nu iets te zwaar, maar dat kan ervan af”, en zo gaat het geniale geleuter nog een tijdje door.

Alle Reviaanse onderwerpen komen aan bod: de kunst, het verval der zeden, God en de dood. Het kostte weer moeite om niet continu hardop in lachen uit te barsten. Dus, kom naar de winkel en koop dat prachtboek ‘Zeer Fijne Boy’. Want…”Een boek van de heer Reve is nooit te duur”, aldus de heer Reve zelve.

(recensie door Chris)

‘Zeer Fijne Boy’Gerard Reve
uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – prijs € 19,99