Veertien

Dit zegt de uitgever:
Een warme nazomerdag, de eerste schooldag na de zomervakantie. Alles is vertrouwd en tegelijkertijd is alles anders. Bé heeft door de ziekte van Pfeiffer haar vriendinnen ruim twee maanden niet gezien. Zij hebben samen van alles meegemaakt terwijl Bé gewoon thuis was. Maar zo gewoon was haar zomer helemaal niet. Er is van alles gebeurd waar haar vriendinnen niets van weten. Van een blauwe kamer ergens in de stad bijvoorbeeld, of van een meisje met zwemvleugels. Of van de jongen…

Dit voeg ik er aan toe:
Hierboven lezen we een soort samenvatting, maar er is zoveel meer te melden over dit pareltje: de stijl bijvoorbeeld. Steeds hele korte zinnen, die in staccato een gedachte weergeven, of een aanzet daartoe. Zinnen die niet af zijn, opdat we de zelden triviale rest zelf invullen, je moet je aandacht er dus bij houden. Smullen. 
De gevoelens, gedachtes, en daden van een veertienjarige, het doet eigenlijk het meest denken aan een jonge hond, die met veel te grote poten ietwat onhandig beweegt, en om zich heen allemaal dingen omgooit – ik kan me het door een boek als dit weer hé-le-maal herinneren…

Veertien– Tamara Bach
uitgever Querido – prijs € 16,99

voor jeugdigen vanaf 12 jaar

Gevonden

Frida (Frietje voor haar vriend(inn)en en familie) ziet op het fietspad een oude man staan, op pantoffels. Hij weet niet waar hij woont of hoe hij heet.

Daar maar gewoon laten staan? Nee, Frietje vindt wel vaker gewonde dieren, die ze verzorgt en soms ook mag houden. Dus ze neemt hem mee naar huis, misschien mag ze hem ook wel houden.

Haar ouders zijn er niet éél blij mee… de politie komt, enne, moet tie nou in een cel slapen? Nee toch, dan maar bij Frietje thuis.

Maar daar loopt hij steeds weg… Hoe moet dat nou?

Hoe zou je met veel vrolijkheid en creativiteit een oplossing kunnen vinden?

Briljant boek.

Gevonden – Cees van den Berg
uitgeverij Lemniscaat – prijs € 14,95

De olifantendief

Als er nou één boek is waar je na 9.00 uur ’s avonds – als je toch de straat niet meer op mag – he-le-maal in kan wegduiken…

Het begint al… met… waar word je geboren? En hoe?
Je hebt er niet zelf voor gekozen, om in 1870 als ‘zwervertje’ op te groeien, en dan is natuurlijk zo’n nare grote jongen die veel sterker is, en al regelmatig maatjes van je in elkaar heeft gemept.

Maar dan gebeurt het.
Je bent er bij als er op een veiling een olifant verkocht wordt, sterker nog, je helpt de nieuwe koper een handje. het valt wel een beetje op, je hoopt maar dat die sterke jongen je daar niet in de gaten heeft, want hij zit achter je aan en die nieuwe eigenaar doet je een geweldig aanbod: jij mag met die…

Stop, nu moet je het verder zelf gaan lezen!

Het is een redelijk dik boek en behoorlijk spannend. Dus je blijft misschien wel twee avonden van de straat. Zijn je ouders ook weer blij!

De olifantendief – Jane Kerr – vertaald door Ingrid Thod
uitgeverij Ploegsma – prijs € 19,99

Anna Woltz

In de nazomer van 2008 liep ik in het Westerpark, op bezoek bij Manuscripta, het jaarlijks boekenfeest voor boekenliefhebbers/sters (is inmiddels ter ziele).
Op dat moment had ik nog alleen maar (best wel concrete) plannen om een boekhandel te openen.

Bij een van de tafeltjes vertelde ik aan een uitgever over mijn plannen, en ze zei, ‘Oh, dan moet je ook boeken van Anna Woltz in je assortiment opnemen – kijk, ze zit hier naast me’.

Hm, Anna Woltz, nog nooit van gehoord. Ik kreeg een boekje van haar mee.

En thuis was ik meteen verkocht. Sindsdien ’volg’ ik haar, elke nieuwe titel van haar hand gaat meteen mee naar huis, en wordt ook meteen gelezen. Nog niet één keer viel het me tegen. Inmiddels was ze enkele malen in de winkel op bezoek.

Ik noem u enkele van de (nog verkrijgbare) titels:

Mijn bijzonde rare week met Tess

Alaska

Gips

Naar de wolven (prentenboek)

Onweer & Tien dagen in een gestolen auto

Evi, Nick en ik

Zondag, maandag, sterrendag

Honderd uur nacht (13 jaar en ouder)

Ik kan nog steeds niet vliegen

 

Anna! We wachten op je volgende topper!

Wij Leugenaars – E. Lockhart

Cadence Sinclair Eastman is bijna 18 jaar als ze over de voorgaande jaren uit haar leven vertelt.

Ze is het oudste kleinkind van haar grootouders Harris Sinclair en zijn vrouw Tipper, die drie dochters hebben. De grootouders zijn heel erg rijk en heel erg trots op wie ze zijn. Blank, lang, slank en rijk. De familie heeft een eigen eiland vlak voor de kust van Massachusetts waar alle familieleden de zomers doorbrengen.

Cadensen (Cady), Mirren en Johnny, neef en nichten van elkaar zijn even oud en trekken iedere zomer met elkaar op. Als ze acht zijn komt Gat erbij, een neefje van de vriend van Johnny’s moeder. Vanaf dat moment vormen ze een viertal.

Vlak voor de zomer dat ze vijftien zijn verlaat Cady’s vader zijn gezin en overlijdt oma Tipper. Er verschijnen barsten in het perfecte plaatje van de familie. De dochters maken ruzie over de erfenis, drinken teveel en opa Harris speelt ze tegenover elkaar uit. Ook bekijkt opa met argusogen de ontluikende verliefdheid tussen Cady, als oudste kleinkind zijn oogappeltje, en Gat die met zijn Indische afkomst een donkere huid heeft.

De rijkdom heeft een prijs; iedereen wordt geacht zich aan de familiecodes te houden. Opa’s wil is wet, hij heeft het geld, hij heeft de macht. Zijn dochters dansen naar zijn pijpen. De jongere generatie is echter niet van plan daaraan mee te doen en dat blijft niet zonder gevolgen…

Het verhaal begint twee jaar na de zomer dat ze vijftien waren, Cady is niet meer het blonde, sterke, veelbelovende meisje dat ze was. Ze is ziekelijk, zwak. Ze weet niet meer wat er die zomer gebeurd is, toen ze vijftien waren. Ze heeft een ongeluk gehad maar ze weet niet hoe en wat.

Beste lezer, stap samen met Cady op de boot die je naar Beechwood , hun eiland, brengt om er daar achter te komen wat er allemaal gebeurd is en daar de familie Sinclair te ontmoeten met wie het niet goed afliep, of toch wel?