Drawing People – R. Malbert

Tekenen werd heel lang gezien als een basis onderdeel voor een opleiding tot kunstenaar of louter als een voorstudie voor andere kunstvormen (voor bijv. een schilderij of sculptuur). Waarschijnlijk hebben vele museumbezoekers wel eens de gewaarwording gehad dat ze eigenlijk de tekeningen (vaak voorstudies) mooier vinden dan de getoonde schilderijen. In de tekeningen wordt vaak het talent, de ideeën en het ambacht van de kunstenaar heel direct  zichtbaar. Tegenwoordig wordt tekenen in toenemende mate gezien als een op zichzelf staand medium. Dat laat dit boek over het hedendaagse tekenen van het menselijk lichaam in volle glorie zien. Na de kunst van het tekenen in een historisch kader en zijn interactie met andere kunstvormen te hebben geplaatst, komen aan de hand van verschillende thema’s de ideeën, stijlen, technieken van diverse hedendaagse kunstenaars aan bod. Dit wordt uiteraard begeleid met het zeer uiteenlopende werk van deze artiesten. Dit boek is echt een aanrader. Wat ik alleen jammer vind is dat deze prachtige afbeeldingen zijn gevat in een boek met slappe kaft en niet in een gebonden uitvoering. Misschien wordt de tekenkunst nog net niet helemaal 100% voor vol aangezien.

Drawing People: The Human Figure in Contemporary Art – Roger Malbert
uitg Thames & Hudson – € 46,95

(recensie door Tebbe)

Gispen

Gispen kunnen we inmiddels scharen tot belangrijk en onomstreden Nederlands cultureel erfgoed.

Al 100 jaar maken zij furore met hun industrieel vervaardigde meubels, die door hun succes en tijdloosheid veelal weer na decennia opnieuw in productie worden genomen. Minder bekend is dat de Nederlandse meubelfabriek al sinds de oprichting ook unieke of in kleine oplage gemaakte producten uitvoert. Deze specials zijn soms het resultaat van bijzondere opdrachten, maar vaak ook experimenten van ontwerpers (van bioscoopstoelen voor Paleis Soestdijk tot de inrichting van de directiekamer van de Van Nelle-Fabriek).

Dit kleine, prachtige vormgegeven boekje toont zo’n vijftig voorbeelden die de veelzijdigheid en hoge kwaliteit, van dit van oorsprong Rotterdams bedrijf, zo kenmerken.